Plany Gospodarowania Wodami to ogromne dokumenty planistyczne wykonywane raz na 6 lat. Obecnie trwają konsultacje społeczne II aktualizacji Planów (tzw. IIaPGW). Jest to podstawowy dokument na którym potem pracują organy odpowiedzialne za nasze rzeki. My skupimy się na jednym, wąskim, ale bardzo ważnym aspekcie IIaPGW – barierach na rzekach. Czyli temacie, którym Strażnicy Rzek WWF zajmują się nie od dziś.

Szacuje się, że na polskich rzekach jest nawet 80 tysięcy barier. W IIaPGW wymieniono ok 5 tysięcy z nich, którym przypisano jakieś działania w najbliższych latach. Dlatego uważamy, że istnieje wiele barier, które powinny zostać wciągu najbliższych lat rozebrane lub przebudowane, a które nie znalazły się w IIaPGW

Dokumenty które podlegają konsultacjom można znaleźć na stronie https://apgw.gov.pl/pl/konsultacje-projekty-planow

IIaPGW podzielona jest na dorzecza. Pod linkami udostępniliśmy tabele zawierające informacje o barierach zamieszczone w IIaPGW, które są tylko wycinkiem całych projektów IIaPGW

Dorzecza w których wykonawca wpisał chociaż jedną barierę na rzece pogrubiono. Szczegółowym dokumentem, który będzie podlegał konsulacjom i uwagom jest Zal_1_Zestaw dzialna_Wykaz działań dla budowli. Znajduje się on tylko w dokumentacji dla wybranych dorzeczy (zaznaczonych pogrubioną czcionką).

W ramach konsultacji będziemy:

• dopisywać nowe budowle do IIaPGW, którymi w naszej ocenie powinny zająć się Wody Polskie w najbliższych sześciu latach

lub

• dla już wpisanych budowli zaproponujemy inne działania niż te wymienione w dokumencie lub wypełnimy dokument dodatkowymi danymi

Dla już wprowadzonych budowli stworzyliśmy mapę, dzięki której będziecie mogli znaleźć wpisaną koło was barierę, bez konieczności żmudnego przeszukiwania map.

Mapa barier wpisanych do IIaPGW

Zarówno dla nowych jak i starych barier będziemy korzystać z arkusza excell, na wzór arkusza istniejącego już w dokumentacji aPGW

Zał_1 – Formularz składania uwag

Szczegółową instrukcję przedstawiono podczas webinaru, którego nagranie znajdziecie tutaj!

Nagranie webinaru -> YT

Prezentacja do pobrania -> Konsultacje aPGW Bariery_WWF

Obszar działania loklanych okręgów PZW można sprawdzić tutaj: https://wedkuje.pl/lowiska-pzw

Pytania, sugestie oraz wypełnione formularze prosimy o przesyłanie na adres melas@wwf.pl