Po zgłoszeniu od zaniepokojonej miłośniczki Liwca na mazowszu, wspólnie podjęliśmy działania, które zakończyły się skierowaniem sprawy na policję.

Nad rzeką, w gminie Wyszków były prowadzone nielegalne prace ziemne przy użyciu ciężkiego sprzętu. Zniszczono linie brzegową i zasypano starorzecze. Dodatkowo wycięto oraz zniszczono rosnące tam drzewa. Prace były prowadzone nie tylko na działce prywatnej, ale także na działce należącej do Skarbu Państwa (czyli nas wszystkich!) administrowanej przez Wody Polskie. Obszar ten to również siedlisko lęgowe brodźca piskliwego, gatunku ptaka gniazdującego nad naturalnymi rzekami. Takie działania mają również fatalny wpływ na ryby, ssaki i płazy zamieszkujące Liwiec i jego starorzecza.
Po zgłoszeniu sprawy przez Strażników Rzek WWF głos w sprawie zabrał Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Warszawie oraz Wody Polskie. Z ustaleń urzędników wynika, że prace były prowadzone bezprawnie, z brakiem poszanowania dla środowiska naturalnego. Sprawa została skierowana na policję. Mamy nadzieję, że rzeka zostanie przywrócona do stanu sprzed zniszczenia.
Dziękujemy Wodom Polskim oraz Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Warszawie za podjęte działania. Interwencja była możliwa tylko dzięki zaangażowaniu aktywistów.
Walczmy wspólnie o nasze rzeki!