Kraj pogrążony jest w walce z koronawirusem, służba zdrowia jest niedofinansowana, gospodarka kraju obciążona pandemią, a nawet ponad 4,5 miliarda złotych z publicznych pieniędzy ma być wydanych na inwestycję, która nie ma ŻADNEGO uzasadnienia dla interesu publicznego, a korzyści przyniesie jedynie firmie energetycznej. Mowa oczywiście o absurdalnym pomyśle budowania stopnia wodnego w Siarzewie, na który przetarg ma zostać na dniach ogłoszony. Czy nasze publiczne pieniądze zostaną wydane na to jedno wielkie kłamstwo? Jeszcze możemy to powstrzymać!

Koalicja Ratujmy Rzeki zaprasza do obejrzenia nagrania z konferencji prasowej online, która odbyła się 18 marca 2021r.

Podczas konferencji eksperci wyjaśnili m.in.:
– dlaczego stopień wodny Siarzewo NIE będzie miał znaczenia dla bezpieczeństwa powodziowego
– dlaczego NIE posłuży w walce z suszą
– dlaczego NIE jest niezbędny dla sytuacji energetycznej kraju
– kto wzbogaci się na Siarzewie i dlaczego inwestycja ta jest “przepychana kolanem”
Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli: dr inż. Krzysztof Bodzek (Katedra Energoelektroniki, Napędu Elektrycznego i Robotyki Politechniki Śląskiej), dr Marta Wiśniewska (Fundacja Greenmind), dr Jarosław Krogulec (Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków), dr Alicja Pawelec (WWF Polska), Jacek Engel (Fundacja Greenmind), Cecylia Malik (aktywistka z kolektywu Siostry Rzeki). Spotkanie poprowadziła Katarzyna Karpa-Świderek z Fundacji WWF Polska.

Podczas spotkania doszło do ataku internetowych trolli, którzy próbowali zakłócić konferencję. Komu zależy na tym, by nie podejmować tematu budowy tamy w Siarzewie? Czy żyjemy w kraju, w którym nie można już bezpiecznie zadawać trudnych pytań o pieniądze publiczne, dobro społeczne i środowisko naturalne? Czy my, jako obywatele, mamy płacić za kolejne absurdy rodem z PRL-u, dewastujące przyrodę i nie móc o nic pytać?

Nagranie z konferencji

Więcej o planowanym stopniu wodnym w Siarzewie: https://straznicy.wwf.pl/7xnie-dla-siarzewa/