Rzecznictwo polega na występowaniu w imieniu kogoś lub czegoś. Można być swoim własnym rzecznikiem, grupy osób, organizacji, lecz także wartości, w które się wierzy. My zapraszamy do bycia rzecznikiem rzek, czyli taką osobą, która obejmie najważniejsze dla siebie rzeki ochroną i będzie występować w ich imieniu.

Zobacz przykłady działań rzeczniczych na rzekach

Wzór pisma dotyczący usuwania zatorów ze śmieci

Wzór pisma dotyczący zrzutu ścieków

Wzór pisma dotyczący zrzutu gnojowicy

Wzór pisma dot. nadmiernego poboru wody z rzeki przez elektrownie wodne i inne zakłady – wykroczenie

Wzór pisma dotyczącego nadmiernego poboru wody z rzeki przez elektrownie wodne i inne zakłady – zawiadomienie

Widzisz nielegalne składowiska odpadów nad rzekami? Znasz jaz, który blokuje migrację organizmów wodnych? Znasz małą elektrownie wodną, która nie ma działającej przepławki lub „zabiera” całą wodę z rzeki? Znasz przypadki kłusownictwa? Poinformuj o tym właściwe organy. Skontaktuj się z nami, a my pomożemy Ci poprowadzić sprawę.

Zauważyłeś coś niepokojącego w swojej okolicy?

Dzikie wysypiska śmieci?

Wiosenne wypalanie traw przy rzekach?

Samowolę budowlaną na terenach chronionych?

Nielegalne pozyskiwanie torfu, żwiru lub piasku?

Nielegalne odprowadzanie ścieków?

Nielegalną zmianę stanu gospodarki wodnej terenu?

Nie wiesz co zrobić w takich sytuacjach? Zapoznaj się z poradnikiem interwencyjnym .

Udało Ci się zadziałać na rzecz swojej rzeki? Stałeś się jej rzecznikiem? Napisz do nas na straznicy@wwf.pl . Pomoże to kolejnym osobom w przeprowadzeniu skutecznej interwencji i zostaniu rzecznikiem swojej rzeki.

Jaka jest wzorcowa procedura? Oto i ona:

Do pobrania