Jedną z najistotniejszych aktywności jest prowadzenie interwencji. Interwencje to wysłanie pism, spotkanie z osobami decyzyjnymi lub inwestorami celem przekonania ich do zaprzestania dewastacji rzek, nagłaśnianie spaw w lokalnych mediachW tym celu stworzyliśmy SYSTEM WCZESNEGO OSTRZEGANIA o pracach utrzymaniowych na rzekach.

Fundacja WWF Polska prowadzi ewidencje planowanych prac utrzymaniowych na rzekach nazwaną Systemem Wczesnego Ostrzegania. Gromadzimy informacje dotyczące zakresu przetargów oraz nanpsimy informacje na mapy. W zakładce https://straznicy.wwf.pl/mapy/przetargi/  każdy może zobaczyć planowane prace. Jeżeli znalazłeś niepokojące Cię przetargi na rzee w twojej okolicy lub w miejscu o którym wiesz, że może zostać szczególnie zniszczone, jest to najlepszy moment na działanie.

Często podczas podejmowania interwencji potrzebujemy informacji pochodzących prosto z terenu. Najczęściej jest to dokumentacja zdjęciowa, czasem informacje o lokalnychuwarunkowaniach. W tym miejscu zgłaszamy się do Strażników o pomoc – poprzez dział „Społeczność” portalu oraz mailowo do Strażników z wybranego województwa.

Bardzo często potrzebna jest dokumnetacja stanu rzeki już po przeprowadzonych pracach. Pozwala to na zebranie inforamcji i przykładów złych, ale czasem też dobrych praktyk w pracach utrzymaniowych. Także tutaj niezbędna jest praca Strażników.

Do kogo i w jakich sprawach interweniowaliśmy ostatnio?

1. RDOŚ w Opolu ws. remontu progu na małej Panwi.
  2. Interwencja ws. Zrzutu wody ze stopnia wodnego we Włocławku.
  3. Zarząd Zlewni w Lwówku Śląskim  ws. usuwania tam bobrowych.
  4. RZGW w Gdańsku ws. prac utrzymaniowych na Motławie i Liwie.
  5. RZGW w Białymstoku ws. prac utrzymaniowych  w ZZ Ostrołęka, NW w Łomży, Zambrowie oraz Ostrołęce.
  6. RZGW w Gliwicach ws. prac utrzymaniowych wód i budowli regulacyjnych, utrzymania obiektów piętrzących i innych.
  7. RZGW we Wrocławiu ws utrzymania wód na terenie Nadzoru Wodnego w Sławie.
  8. RZGW  w Warszawie – prace utrzymaniowe w granicach obszarów chronionych.
  9. Interwencja ws. odbudowy progu na Prośnie.
  10. Interwencja ws. budowy drogi w Biebrzańskim Parku Narodowym potencjalnie zmieniającej warunki wodne.
  11. RZGW Kraków oraz KZGW ws. naprawy szkód powodziowych na rzekach górskich, m.in. Białce oraz Kamienicy.

Jak wygląda typowa interwencja? Oto jej schemat: