Jedną z najistotniejszych aktywności jest prowadzenie interwencji. Interwencje to wysłanie pism, spotkanie z osobami decyzyjnymi lub inwestorami celem przekonania ich do zaprzestania dewastacji rzek, nagłaśnianie spaw w lokalnych mediachW tym celu stworzyliśmy SYSTEM WCZESNEGO OSTRZEGANIA o pracach utrzymaniowych na rzekach.

Fundacja WWF Polska prowadzi ewidencje planowanych prac utrzymaniowych na rzekach nazwaną Systemem Wczesnego Ostrzegania. Gromadzimy informacje dotyczące zakresu przetargów oraz nanpsimy informacje na mapy. W zakładce https://straznicy.wwf.pl/mapy/przetargi/  każdy może zobaczyć planowane prace. Jeżeli znalazłeś niepokojące Cię przetargi na rzee w twojej okolicy lub w miejscu o którym wiesz, że może zostać szczególnie zniszczone, jest to najlepszy moment na działanie.

Często podczas podejmowania interwencji potrzebujemy informacji pochodzących prosto z terenu. Najczęściej jest to dokumentacja zdjęciowa, czasem informacje o lokalnychuwarunkowaniach. W tym miejscu zgłaszamy się do Strażników o pomoc – poprzez dział „Społeczność” portalu oraz mailowo do Strażników z wybranego województwa.

Bardzo często potrzebna jest dokumnetacja stanu rzeki już po przeprowadzonych pracach. Pozwala to na zebranie inforamcji i przykładów złych, ale czasem też dobrych praktyk w pracach utrzymaniowych. Także tutaj niezbędna jest praca Strażników.

O podjętych przez Fundację WWF interwencjach możesz przeczytać w dziale „Społeczność” portalu, do którego można otrzymać dostęp po zgłoszeniu się do programu i zalogowaniu.

Jak wygląda typowa interwencja? Oto jej schemat: